Het kabinet gaat toch een loket openen voor flexwerkers die tot nu toe buiten de boot vallen bij steunregelingen in de coronacrisis.

Flexwerkers die niet in aanmerking komen voor WW of bijstand kunnen vanaf 22 juni een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (Tofa)

De Tofa bedraagt maximaal 550 euro per maand voor drie maanden.

Voorwaarde is dat je in februari minimaal 400 euro moet hebben verdiend en in april zeker 50 procent minder verdiende.

Het kabinet gaat toch aan de slag met een steunregeling voor ontslagen flexwerkers die net buiten de bestaande coronamaatregelen vallen. Uitkeringsorganisatie UWV streeft ernaar het loket op 22 juni te openen.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) had de regeling als optie voorgesteld aan de Tweede Kamer, met de kanttekening dat ze “grote nadelen kent”. Een van die nadelen is dat de Tofa-uitkering hoger kan uitvallen dan de flexwerker verdiende.

Dit omdat de regeling niet loongerelateerd is, om deze uitvoerbaar te houden. Flexwerkers ontvangen hetzelfde bedrag. Op initiatief van D66 en de PvdA heeft de Kamer toch voor de regeling gestemd.

Daarom heeft Koolmees het UWV opdracht gegeven ermee aan de slag te gaan. Op aandringen van de Kamer is de doelgroep die voor de zogenoemde Tofa in aanmerking komt vergroot. Eerst konden alleen flexwerkers aanspraak maken als ze in februari minstens 500 euro hadden verdiend, dat minimumbedrag is nu verlaagd naar 400 euro.

Flexwerkers die in april zeker 50 procent minder verdienden kunnen een tegemoetkoming krijgen van maximaal 550 euro, in plaats van 600 euro zoals eerst voorgesteld. "Deze hoogte (...) zorgt ervoor dat er niet een te grote groep ontstaat die een hogere tegemoetkoming krijgt dan men voorheen zelf verdiende", schrijft Koolmees aan de Kamer.

LEES OOK: Overheid biedt extra steun tijdens coronacrisis: dit zijn de ‘normale’ regelingen voor werknemers, zzp’ers en flexwerkers als je daarna nog zonder werk zit